Asociația Culturală PLAY

Asociația Culturală PLAY


Cine suntem

Asociaţia Culturală PLAY este o organizaţie modernă, independentă şi deschisă, apărută ca un răspuns la starea educaţiei culturale şi artistice în rândul copiilor. 

Viziunea noastră este transformarea comunităţii prin artă şi cultură. Ghidaţi de valorile în care credem, ne propunem să facem din copiii Sibiului caractere puternice, care acţionează colaborativ şi responsabil.

Suntem un grup de părinți tineri, pasionați de educație, cultură și arte, provenind din medii sociale diferite, cu profesii diferite, dar cu valori şi principii comune. Am pornit la drum în 2013, cand copiii noştri aveau între 6 şi 9 ani, cu ideea de a revoluţiona educația culturală şi artistică în rândul copiilor din Sibiu. Ştim că nu putem face asta peste noapte, ştim că vom întâmpina multe obstacole. Însă numărul copiilor implicaţi anual în programele şi proiectele noastre, ne încurajează să continuăm.

9.000 de copiii și 18.000 de părinţi din Sibiu sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educatie culturală şi artistică concepute de Asociatia Culturala PLAY.

Ce facem

Mobilizăm parteneri și resurse din comunitate pentru a crea programe și proiecte de educație artistică și culturală adaptate și personalizate.

Milităm pentru recunoașterea educației artistice și culturale a copiilor ca piatră de temelie a dezvoltării industriilor creative şi a calității vieții. Fiecare copil are dreptul de a avea acces nemijlocit la artă şi cultură autentică. 

Contextul în care am apărut

  • Peste 48.000 de copii
În județul Sibiu există 48.826 de copii cu vârsta între 3 – 14 ani, 13.037 în grădiniţe, 19.823 în ciclul primar şi 15.966 în ciclul gimnazial. 

  • Acces redus la educaţie artistică
Accesul la evenimente culturale dedicate și la educație artistică organizată este extrem de redus. Liceul de Arte din Sibiu oferă servicii de educație vocațională pentru aprox. 200 de copii.

  • Programa şcolară neadaptată
Educația culturală din școli este mult teoretizată, subfinanțată și de multe ori neadaptată nevoilor reale de dezvoltare a copiilor. Programele extracuriculare de educație culturala sunt aproape inexistente.

  • Nevoie de consumatori de cultură educaţi
Formarea și educarea copiilor în domeniul artistic și cultural are o importanță covârșitoare în consumul de acte și produse culturale al tinerilor și adultilor de mai târziu. Specialiștii afirmă că vârsta optimă la care începe să se formeze obiceiul de consum în domeniu este 5-12 ani.

Ce dorim să obţinem

Asociatia Culturala Play își asumă un rol activ în dezvoltarea sectorului cultural din Sibiu, prin investiții strategice în programe și proiecte specifice, prin lărgirea portofoliului de evenimente culturale dedicate copiilor și tinerilor.

Proiectele şi programele noastre îşi propun:

  • ACCESIBILITATE la artă şi cultură: 
Ne propunem să implicăm și să expunem copiii din Sibiu în cât mai multe activități și evenimente artistice și culturale. 

  • IMPLICAREA  în artă şi cultură: 
Ne asigurăm că orice copil are șansa de a fi implicat în activități artistice și culturale autentice. Orice copil trebuie să aibă șansa de a fi INSPIRAT prin artă și cultură, fie că vorbim de TEATRU, MUZICĂ, PICTURĂ, BALET.

  • ÎNDRUMARE în artă şi cultură 
Ne asigurăm că, în urma participarii la proiectele și programele noastre, vom depista copiii talentati și îi vom sprijini în studierea și aprofundarea domeniului respectiv (muzică, literatură, dans, pictură).

  • EVOLUŢIE în artă şi cultură
Depistarea și susținerea copiilor cu aptitudini artistice, pentru a atinge excelența și a performa în domeniul ales.

  • EXPRIMARE prin artă şi cultură 
Crearea de oportunități de EXPRIMARE ARTISTICĂ pentru copiii și tinerii care studiază artele (muzica, arte plastice, vizuale, dans). Aceștia vor deveni viitorii creatori și furnizori de producții și evenimente artistice. Această direcție ține de excelența și performanța educației culturale. 

Proiectele noastre

1. Școala de Arte Play

Primul proiect al asociatiei, Școala de Arte Play, a luat naștere în septembrie 2013. Este prima școală de arte independentă din Sibiu, apărută din dorința de a oferi copiilor și părinților posibilitatea de avea acces la cursuri de muzică, balet, arte vizuale. 

Școala se mândrește cu rezultate excelente după 3 ani de funcționare – Sibiul fiind premiat cu locul 1 la Festivalul Internațional de Muzică Clasică de la Paris și locul 1 la Concursul Internațional “Beethoven e i Classici” din Salerno, Italia.

2. Festivalul “George Enescu” la Sibiu și Cluj-Napoca

Unicul eveniment din Romania care proiecteaza, în afara Bucureștiului, magia, anvergura și valoarea celui mai important festival cultural din România – prin recitaluri excepționale ale artiștilor străini.

Prin reprezentanții Asociației Culturale Play, organizatorii Festivalului Enescu au ales ca Sibiul să devină primul oraș din România în care o parte din marele Festival vine în întâmpinarea publicului din afara capitalei.

3. Classic Junior Festival

Pornind de la ideea că muzica trebuie să fie accesibilă tuturor – inclusiv copiilor, indiferent de vârstă, religie și nivel de educaţie, Classic Junior Festival aduce de 6 ani, în Sibiu și Cluj-Napoca, evenimente pentru a întări educația muzicală a celor mici.

În locul informațiilor reci, seci, dintr-un manual de școală, am creat o serie de evenimente interactive despre muzica clasică și despre istoria marilor muzicieni. Am împachetat muzica, fotografia, cuvintele, informația într-un mod inteligent, atractiv, prietenos, apropiat publicului țintă pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de cei mici.

4. Trilogia “Povestea Chitarei"

Trilogia „Povestea Chitarei” începe cu spectacolul „De la barock la rock” - un moment complex, ce aduce pe scenă o distribuție formată din 10 personaje cheie, dintre care 5 sunt actori, iar alți 5 sunt chitariști.

Cea de-a doua parte a seriei de teatru-muzical, „Sunete”, se concentrează pe actorii principali, care vor juca pe muzica live interpretată de cei 3 chitariști ai Trio Zamfirescu.

Ultima parte, a cărei premieră a avut loc în 2019 la Sibiu - „Epilog”, îi aduce în atenție pe membrii trupei Revolver - o formație sibiană tânără, fresh, care devine parte din poveste.

5. Trăistuța Culturală

Elevii din Sibiu și-au construit „Trăistuța Culturală”, un obiect-simbol menit să îi poarte prin toate laturile vieții culturale de la nivel local: concerte de muzică clasică, vizite la obiective culturale, tururi de arhitectură, ateliere de creație și spectacol de balet.

Astfel, proiectul și-a propus să ajute copiii la dezvoltarea unui bagaj minim de cultură generală referitor la identitatea culturală a Sibiului și a zonei din jurul orașului.

Pentru asta, am invitat copii din școlile din oraș să pornească în „Turul Cooltural al Trăistuței” – un traseu de o zi, adaptat celor din ciclul primar, care a prezentat într-un mod relaxant produse culturale autentice, dar și simboluri culturale și de patrimoniu ale comunității sibiene.

Alte sugestii